Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол,

...
Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол,
Коментари Харесай

Тагарев разкри: България ще строи край Ямбол малък град на НАТО за над 100 млн. лева

Над 100 млн. лева ще костват постройките и съоръженията край Ямбол, които се възнамерява да бъдат построени за многонационалната бойна група на НАТО.

Това сподели военният министър Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по защита в Народното събрание.

Засега в бюджета е заложена сума за планиране. Очаква се част от средствата да бъдат обезпечени от НАТО. Базите ще бъдат издигнати в с. Безмер и с. Кабиле.


" Хората няма от какво да се тормозят, има доста благоприятни условия за икономическо и обществено развиване на района при построяването на такава инфраструктура ", изясни Тагарев по отношение на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в района, както и техните митинги и подписката против разполагането на силите на НАТО.


Министърът съобщи, че съгласно военните специалисти районът на с. Безмер и с. Кабиле е подобаващ, " защото се търси място с опция за образователна бойна подготовка и летища или най-малко едно летище. Добре е да има достъп до море, въпреки да не е наложително. До момента това е желанието на Министерството на защитата ", изясни Тагарев.

 

И акцентира, че към момента няма дефинитивно решение на министерството за построяването на " дребния град " за силите на НАТО, само че и че " не можем да отлагаме дълго време ".


Тъй като се чака базите да са подготвени до 2025 година, министърът съобщи, че в случай че войната в Украйна е завършила,  " тогава ще имаме нови казарми, тъй като в българската войска казарми не са строени от най-малко 40 години ".

 

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви през днешния ден сутринта в коридорите на Народното събрание, че проектите за разполагането въз основата на НАТО у нас са почнали по времето на държавното управление на Кирил Петков и са минали през служебните кабинети. По мотив протестите в ямболско Гаджев изясни, че на хората там не им е обяснено, че това е " от употребява за страната ни и сигурността ни ". И добави, че е допустимо бойната група да нарасне до бригада. " Нека забележим какви са крайните планове, съгласно мен се бавим, тъй като проектирането (на базата, бел. ред.) не е почнало ", съобщи депутатът. 

 

България разисква разнообразни разновидности за отговор на дейностите на Русия в нашата икономическа зона в Черно море. Това сподели министрът на защитата Тодор Тагарев пред Българска национална телевизия.

 

От средата на юли Русия афишира една част от българската изключителна икономическа зона за рискова, тъй като ще прави обучение със стрелби. Затова става рисково българските кораби да минават през тази зона. Така се блокират естествените коридори на комерсиалния трафик в Черно море. Това значи, че за нас е рисково да използваме стопански тази зона, изясни въпросът военният министър.

 

" Обсъждаме разнообразни разновидности за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси, като главният отговор не е независим, а дружно с нашите съдружници от НАТО ", сподели Тодор Тагарев.

 

До огромна степен протичащото се в Черно море зависи от Турция и нейните дейности не разрешават по-голяма ескалация на напрежението, уточни министърът на защитата.

 

Турската страна съблюдава прецизно Конвенцията от Монтрьо, като лимитира наличието на военни кораби в Черно море, включително и съветски.

 

" Ангажиментите на нашите съдружници не са единствено с кораби. Това може да става с приемане на разследваща информация, с авиация, която евентуално може да работи против морски цели. Това може да стане и посредством брегови средства, те към този момент не са лимитирани от конвенцията ", сподели Тодор Тагарев.

 

Нови парчета от съветски дронове в Румъния

 

Няколко съюзни страни към този момент са потърпевши от спора в Украйна, останки от дронове падат в Румъния, напомни Тагарев.

Според него офанзивите на Русия по украинските пристанища на Дунав в един миг може да обиден и България.

" Няма опасност от директни военни дейности против България, само че има опасности да бъде наранена по един или различен метод от тези провокационни и нападателни дейности ", сподели военният министър.

 

Дивизионен щаб на НАТО до София

 

Планира се на наша територия да се сътвори има многонационален дивизионен щаб на сухопътни войски от НАТО, като се разисква да е покрай София.

 

" Не приказваме за наличие на войски, а за щаб, който има подготвеност да ръководи такива войски. Ще бъде на терени, които обичайно се употребяват от Българската войска. Говорим за районното командване на специфичните сили сред България и Румъния, за построяването на транспортна и енергийна инфраструктура, складови бази, летища ", сподели Тагарев.

 

Основната политика на НАТО е да се възпре евентуален агресор, само че и да има подготвеност, в случай че въпреки всичко той реши да предприеме дейности. Агресорът не е предполагаем - това е Руската федерация, сподели министърът.

Разполагането на многонационална бойна група до Безмер е единствено желание, а мястото е препоръчано от военните. Средствата за това евентуално ще надвишават 100 млн. лева, като част от тях ще дойдат от НАТО, добави той.

 

" На доста хора им се желае войната а свърши на следващия ден или следващата година, само че нашата задача е непрекъснато да оценяваме рисковете и да се готвим за най-тежките от евентуалните сюжети ", разяснява Тодор Тагарев.

 

Помощ за Украйна

 

България има доста неща, които съставляват интерес за Украйна - сега им изпращаме муниции, които са отвън нормативите за поддръжка и отвън директните потребности на нашата войска, сподели военният министър. По думите му потребностите се трансформират, да вземем за пример сега Украйна търси средства за разминиране. Но ние не можем да им помогнем в това., посочи министърът.

 

Според него се преекспонира въпросът дали помощта от България за Украйна е основна.

 

" Ако нещо е основно от българска страна, това не са средствата, които можем да извадим от складовете на армията, а производството на нашата отбранителна промишленост, която от десетилетия специализира в производството на муниции, дребни и леки въоръжения и те се харчат доста. Иначе България е една от 60-те страни, които вземат участие във формата " Рамщайн " и оказват помощ на Украйна ", сподели Тагарев.

 

Той отхвърли да разяснява позицията на президента за даването на оръжия. Посочи, че оказването на помощ на Украйна съставлява отбрана на интернационалния ред и е от стратегически интерес за България, тъй като в случай че Украйна не издържи, Русия може насочи експанзията си другаде.

 

" Възраждане “ продължава с настояванията си за оставката на Тагарев

 

Междувременно в декларация от парламентарната естрада " Възраждане " още веднъж настоя за оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Партията на Костадин Костадинов наястоява за ясна позиция от Министерството на външните работи за нарушените права на българската общественост в Украйна.

 

Лидерът на " Възраждане " и ръководител на парламентарната група Костадинов срещна депутатите със случая на Сергей Димитриев, който е осъден с акт от езиковия омбудсман, че не е приказвал държавния език на Украйна.

 

Глобата не се апелира - задоволително е някой да те чуе и да изпрати донос, сподели Костадинов. По думите му такива практики има към унгарското и румънско малцинство, само че страни като Унгария и Румъния не разрешават такова отношение към своите сънародници.

 

В декларацията Костадинов още веднъж напомни, че Тагарев е бил чиновник на посолството на Украйна и съобщи, че една седмица, откакто от " Възраждане " са поискали оставката му, министърът е назначил собствен сътрудник от държавните служби на Украйна - Калин Димитров, за началник на военния цех " Терем ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР